Wietze de Jager: Als je Hem volgt, volgt Hij je terug

dinsdag 20 november 2018

Preek van de leek 2018, Wietze de Jager, radio-DJ 538 en tv-presentator SBS 6

Wietze de Jager is radio-dj bij Radio 538. Dit is een iets ingekorte versie van zijn ‘preek van de leek’ afgelopen zondag in Amsterdam. Foto’s bekijken? kijk hier

Vorige maand stond Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event. Als radio-dj maak ik dit soort evenementen van dichtbij mee; ik doe veel interviews met de dj’s en bezoek ook redelijk wat feestjes.

Ik ben opgegroeid met de Bijbel en heb thuis en op school altijd veel gehoord over geloof en God. Als ik op een festival sta, en ik zie die tienduizenden mensen voor het podium, en hoog boven hen de dj op zijn troon, dan denk ik weleens: de dj van tegenwoordig is voor een grote groep mensen God.

Dancefestivals schieten als paddenstoelen uit de grond, de een nog groter dan de ander. Mensen als Tiësto, Martin Garrix, David Guetta, Armin van Buuren, Axwell & Ingrosso hebben miljoenen volgelingen. Op Instagram kunnen fans ook een berichtje achterlaten. Echte fans vragen vaak een followback: dat de dj de fan dan ook gaat volgen. Als dat gebeurt, is dat natuurlijk ultiem. De fan wordt dan ook gekend; het is geen eenzijdige relatie meer.

Op de feestjes zelf doen de fans alles wat de dj verkondigt. ’Put your hands up!’ – en een hele menigte gooit zijn handen in de lucht. ‘Jump!’ – en iedereen springt. God kan er bijna jaloers op zijn, hoe goed ze luisteren.

verlangen
Nu is het naar mijn mening niet erg om naar zo’n feestje te gaan. Het kan er in veel gevallen best mee door, als onschuldig vermaak. Wat mij alleen opvalt bij dit soort evenementen, is dat er heel veel mensen rondlopen met een bepaald verlangen dat verder gaat dan een dagje uit. Ze proberen iets te vinden bij de dj’s en hun muziek wat hen bevredigt. Wat hun geborgenheid geeft en hoop en liefde. Ik vind dat altijd heel pijnlijk om te zien. Want op een zeker moment wordt duidelijk dat de dj geen god is. Dit voorjaar heeft Avicii zichzelf van het leven beroofd. Hij kon de druk niet meer aan. Dit jaar in Amsterdam gaf Hardwell voorlopig zijn laatste show. De druk werd ook te hoog voor hem. Hij trekt op tijd aan de bel.

Waar ben je dan als fan?

onrust
Wij mensen zijn gemaakt om geliefd te worden en lief te hebben. Maar geliefd worden door een mens is niet voldoende. Door drie mensen ook niet. Wij zijn altijd op zoek naar houvast en geborgenheid die hoger liggen dan de liefde van een mens. Ik ervaar dat zelf in de vorm van een constante onrust. Ik ben altijd op zoek. Er is nog iets te vullen – iets wat hoger ligt en groter is dan wat je hier op aarde kunt vinden.

Is dat stiekem niet de verstoorde relatie tussen God en mens? Het zit heel diep, maar we weten niet meer waar we het kunnen vinden. Dus zoek je het in werk – of een idool, zoals een dj. Maar wij zijn door God gemaakt en altijd op zoek naar Hem.

Psalm 23 bevat alles wat je van een god verlangt. Zet op de plek van de Heer eens de naam van een dj. Of iets anders waarvoor je leeft. Eens kijken hoever je dan komt.

David Guetta geeft je alles wat je nodig hebt; dat zou je kunnen voelen. Zijn dansfeesten zijn als groen gras en fris water. Hij geeft nieuwe kracht. Maar bescherming in gevaar en in het donker kan hij je niet garanderen. Hooguit aan zijn eigen kinderen, maar hij kent jou niet. Eten en drinken – meer dan genoeg – kan hij je niet geven. En jij zult wel bij hem zijn, in zijn tempel, op zijn feesten, maar zal hij ook bij jou zijn, zijn hele leven lang? Dat denk ik niet.

Ik kan gelukkig uit ervaring spreken: voor mij is het de Heer die voor mij zorgt en niet een idool. Ik weet dat zeker. Omdat ik dat iedere dag zie.

Als ik ergens tegenaan loop, ergens mee zit, niet zo goed weet of het wel een christelijke keus is die ik wil maken, dan is Hij mijn houvast, geeft Hij leiding als een herder en wijst Hij mij de juiste weg. Dan nog kies ik vaak niet de juiste route, maar dat is een ander verhaal. Hij geeft me geluk en liefde, altijd en overal: als ik kijk naar mijn twee kinderen – zo’n groot wonder, ongekend. Zo zou ik meer voorbeelden kunnen noemen, maar het is uiteindelijk een diepe overtuiging. Net zoals wanneer je van iemand houdt.

vertrouwen
Als een schaap dat blindelings achter zijn herder aanloopt, volg ik God en vertrouw ik Hem volledig. God – de dj die iedere zondag op zo veel plekken in Amsterdam een feest geeft. Kaartjes hoef je niet te kopen. Iedereen krijgt een Meet & Greet. En Hij weet wie jij bent. Als je Hem volgt, volgt Hij je terug. Je hoeft Hem niet te smeken om een followback. Je moet er alleen voor open staan.

Tekst: Wietze de Jager, Dag 6
Beeld: ANP

Preek van de Leek Amsterdam